Pensionsmyndigheten: Pensionärers ekonomiska standard är bra

Publicerat den

Pensionärers ekonomiska standard är i genomsnitt 82 % av den yngre vuxna befolkningens. Pensionärer är den grupp i samhället som oroar sig minst för sin ekonomi, och deras förmögenheter är betydligt större. Lägst ekonomisk standard har de äldsta pensionärerna – att vara ensamstående och över 80 år kan vara tufft.

I morse presenterade Pensionsmyndigheten den rykande färska rapporten ”Hur är pensionärernas ekonomiska levnadsförhållanden?” Det är en rapport som på många sätt bekräftar Alectas stora studie från i våras, men Pensionsmyndigheten har tagit det hela ett steg till. När familjesituationen och hur många som ska försörjas av den gemensamma inkomsten vägts in kan pensionärers ekonomiska standard jämföras med andra grupper i samhället.

Rapporten i sammanfattning

Några av de mest intressanta observationerna i rapporten är:

  • Den disponibla medianinkomsten (inkomsten efter skatt, inklusive eventuella bidrag och transfereringar) var under 2019 bland pensionärer ca 15 000 kr/mån. Det kan jämföras med åldrarna 20 till 64 år där motsvarande siffra var 22 700 kr/mån.
  • När hela hushållets ekonomi och sammansättning beaktats var pensionärernas ekonomiska standard 82 % av standarden i åldrarna 20–64 år.
  • Exakt data över förmögenheter i Sverige saknas sedan förmögenhetsskatten avskaffades 2007. Men enligt de uppskattningar rapportförfattarna gör är pensionärernas förmögenhet hela sex gånger större än den yngre befolkningens.
(mer …)

Sveriges 8 bästa sajter om pension och försäkringar

Publicerat den

Att inte ha koll på sina försäkringar leder till en massa onödig oro och att vissa köper dyra privata försäkringar helt i onödan. Idag ska vi se till att du får koll på din pension och dina försäkringar.

Alla de sajter jag tipsar om har två saker gemensamt: De kostar inget att använda, och de försöker inte sälja något åt dig. De finns bara till för att ge dig koll.

(mer …)

Är du en av alla som missar bostadstillägget?

Publicerat den

129 000 pensionärer och 40 000 långtidssjuka har rätt till i snitt 1 300 kronor mer varje månad. Kanske är du en av alla som går miste om pengarna eftersom du missat att skicka in en ansökan? Det handlar om bostads­tillägget som brukar kallas ”det dolda pensionsklippet” på kvällstidningarnas löpsedlar.

Idag får 286 000 pensionärer bostadstillägg som ett komplement till pensionen. Det är ett tillägg som finns till för att täcka hela eller delar av bostadskostnaden för långtidssjuka, funktionsnedsatta och äldre med riktigt låg pension. Bostadstillägget är skattefritt och betalas ut med maximalt 5 560 (från årsskiftet 6 540 ) kronor i månaden.

Tumregeln är att du kan ha rätt till bostadstillägg om summan av din pension och andra inkomster är 15 000 kronor eller lägre efter skatt. (Om du bor tillsammans med någon gäller andra belopp.)

Ett enormt mörkertal

Nu har Riksrevisionen granskat rutinerna kring bostadstillägget och kommit fram till att ytterligare 169 000 personer har rätt att dela på 3 miljarder kronor varje år. Tina Malmberg som varit projektledare för studien säger till SVT Nyheter idag att ”många känner inte till att man är berättigad, eller också har de inte förmåga att få ihop en ansökan.” Det kan också handla om ”ett för komplicerat regelverk och ett för krångligt ansökningsförfarande.”

Jag tycker att det är ovärdigt och fel att bostadstillägget inte betalas ut automatiskt. Barnbidraget, till exempel, betalas ju ut utan att vi behöver ansöka om det. Bostadstillägget däremot – som finns till för några av samhällets svagaste – göms bakom en ansökningsrutin som gör att mängder med människor inte får del av pengar de har rätt till. Här har du något att ta tag i, social­försäkrings­ministern. Gör om, gör rätt – så här kan vi inte ha det!

Kolla om du har rätt till bostadstillägg

Det här gäller för dig som är ålderspensionär:
  • Du kan få bostadstillägg om du bor i Sverige, är över 65 år och tar ut hela din allmänna pension.
  • Det spelar ingen roll om du hyr eller äger din bostad.
  • Du kan ansöka även om du har förmögenhet.
  • Du ansöker hos Pensionsmyndigheten.
  • På Pensionsmyndighetens webbplats finns en bra tjänst där du direkt kan se om du kan ha rätt till bostadstillägg. Du kan också göra beräkningen för att hjälpa någon annan, t.ex. en förälder.
Det här gäller för dig som är sjuk:

Du kan få bostadstillägg om du:

  • bor i Sverige
  • är under 65 år
  • har sjuk- eller aktivitetsersättning
  • har en låg inkomst och kostnader för den egna bostaden
  • Du ansöker om bostadstillägget hos Försäkringskassan.

Alectas pensionsekonom Staffan Ström