Grattis! Det är din dag idag.

Publicerat den

Idag firas Tjänstepensionens dag över hela Sverige. Det är en dag då vi lyfter fram den allra viktigaste anställnings­förmånen. För det finns faktiskt en sak som är bättre än både julafton, färska jordgubbar och doften av nyklippt gräs: att ha makt över sitt eget liv. Och med en bra tjänstepension ökar den möjligheten rejält.

Det tycker dansbandet Sannex också. De har spelat in den här kanondängan dagen till ära. Jag varnar dig: Lyssnar du på den kommer den att ringa i dina öron flera dagar framåt. Klicka på bilden på egen risk!

Sannex hyllar tjänstepensionens dag med Allt som jag önskat

Så här mycket pengar kan det handla om

Källa: Pensionsmyndighetens typfallsmodell. Exempelpersonen är en privattjänsteman som började arbeta vid 25 års ålder, som idag är 40 år och som beräknas gå i pension vid 67.

Inte bara när du blir gammal

Säg ”tjänstepension” och de flesta tänker på pengarna vi ska leva på efter att ha slutat jobba. Men i tjänste­pensionspaketet ingår nästan alltid två viktiga godbitar till: En bra sjukförsäkring och pengar till familjen vid dödsfall. Trygghet både nu och då, alltså. Om du blir sjuk mer än 90 dagar kan du redan från 18 års ålder få nytta av din tjänstepension:

Källa: www.ersättningskollen.se. Exempelpersonen är privattjänsteman.

Du som har en arbetsgivare som betalar in till din tjänstepension har alltså all anledning att fira idag. Grattis på Tjänstepensionens dag!

Alectas pensionsekonom Staffan Ström

2 reaktioner till “Grattis! Det är din dag idag.”

 1. Hej
  Det här var riktigt skamligt. Inte ens kul marknadsmässigt. Är det till sån här lekstuga våra avgifter går. Isåfall borde ni byta ut er marknadsföringsansvarige för att återupprätta förtroendet.
  Hälsar Michael Odén

  1. Hej Michael!
   Tjänstepensionens dag arrangeras varje år av ett stort antal organisationer (i år 20 st) som på olika sätt arbetar med information kring pensioner. I år har man tillsammans velat testa musik som ett nytt grepp för att nå ut till människor på ett lite annorlunda sätt. Jag förstår såklart att det inte kan tilltala alla. Samtidigt är det angeläget att fler får upp ögonen för att de över huvud taget har en tjänstepension.

   Du kan hur som helst vara trygg med att din kollektivavtalade tjänstepension har rejält nedpressade avgifter. Inom tjänstepensionen ITP till exempel är den genomsnittliga avgiften för traditionella försäkringar nu 0,13 procent. För fondförsäkring är den genomsnittliga avgiften för bolagens valbara fonder 0,30 procent. Avgifterna för exakt samma fonder på den öppna marknaden är i genomsnitt 0,95 procent, alltså mer än tre gånger så höga jämfört med de upphandlade avgifterna.

   Om du vill veta vilka organisationer som står bakom Tjänstepensionens dag kan du läsa om det på http://www.tjanstepensionensdag.se

Kommentera gärna inlägget!