Allra-skandalen och den farliga fortsättningen

Publicerat den

I fredags kom Stockholms tingsrätt med sin dom i Allra-målet: Alla de fyra åtalade med vd Alexander Ernstberger i spetsen frias. Det är ett nederlag för Pensionsmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten som drivit processen, men den verkligt farliga följden är att vissa nu vill avskaffa hela premiepensionen.

Allras koncernchef Alexander Ernstberger

Det här handlar Allra-skandalen om

Genom aggressiva och i vissa fall otillåtna försäljnings­metoder lyckades Allra under åren 2010 till 2016 få mer än 130 000 svenskar att placera 19 miljarder kronor av sina pensionsbesparingar i bolaget. Bolaget växte snabbt, pengar strömmade in i bolaget och flera högprofilerade kändisar tog plats i styrelsen. Men i början av 2017 börjar det knaka rejält i fogarna på bolaget och Allra-skandalen var snart ett faktum.

Den 30 januari 2017 avslöjar Svenska Dagbladet att Allra marknadsfört sina fonder med falska argument och att flera av fonderna gått riktigt dåligt. Under de kommande veckorna kommer fler avslöjanden, och efter det köpstoppar Pensions­myndigheten Allras fonder. När Sveriges Radios Ekoredaktion sedan avslöjar att Allra tyckts ha lurat spararna på 150 miljoner kronor genom att betala alldeles för mycket provision till mellanhanden Oak Capital som Allra har egna intressen i, drar Pensions­myndigheten i nödbromsen och kastar ut Allra från premiepensionstorget. Dessutom polisanmäls bolaget.

Allras koncernchef Alexander Ernstberger
Allras koncernchef Alexander Ernstberger

Allra-skandalen är som taget ur en film om Jönssonligan

Sedan dess har Allra-skandalen varit en medial följetong full av smaskiga detaljer. De åtalade i Allras ledning visade sig ha en livsstil som sticker ut, minst sagt. Huvudägarnas lyxliv med Ferraribilar, hus i 50-miljoners­klassen och egen helikopter blev en symbol för finanselitens utsvävningar, medan de som pensionssparade i Allra fick usel avkastning. Mot den bakgrunden är det lätt att förstå ilskan hos dem som upplever sig lurade. Och de friande domarna i fredags lär inte ha gjort dem mindre upprörda.

I affekt tänker man inte klart

Det som oroar mig är att vissa nu vill slopa hela premie­pensions­systemet. Det om något vore att blåsa pensionsspararna!

Jonas Sjöstedt kommenterar Allra-skandalen

Jag förstår att många är upprörda. Jag blir också förbannad när vanliga människors pensionspengar försvinner till bedragare och/eller usla, överbetalda finansskojare. Men att slopa hela premiepensionssystemet för att några få rötägg har nästlat sig in bland förvaltarna vore ett riktigt svek mot pensionsspararna.

Länge leve premiepensionen!

Premiepensionen är nämligen kanonbra på många sätt. Det har jag skrivit om vid flera tillfällen, och det tål att upprepas. Självklart borde premie­pensionen ha styrts upp mycket bättre (redan för 20 år sedan). Att det inte gjordes får staten och de många politiker och tjänstemän som låtit det fortgå sedan dess ta på sig. Men två fel blir inte ett rätt, och att slopa premiepensionen helt vore ett massivt svek, inte minst mot de unga.

Att pensionärsorganisationen PRO vill slopa premiepensionen är kanske inte helt oväntat. På kort sikt skulle en överföring av de mer 1000 miljarder kronor som idag finns i premie­pensionssystemet göra dagens pensioner robustare. Däremot skulle det innebära ett dråpslag mot de ungas pensioner. Det här har ungdomsförbunden nog inte riktigt fattat. Annars skulle de protestera mycket mera högljutt mot ett sådant konfiskerings­förslag.

Att politiker som Jonas Sjöstedt vill gå samma väg är svårare att förstå. Hans roll är rimligen att företräda både unga och gamla, och han borde ha bättre koll på det här. Mer än 95 procent (!) av pensionsspararna har nämligen tack vare premiepensionen fått en bättre utveckling på sina pensionspengar jämfört med om allt hade legat i inkomst­pensionen. Man kan (och ska) absolut diskutera hur många alternativ det är rimligt att folk ska behöva välja emellan. Men den frågan är å andra sidan inte så viktig numera, eftersom det finns ett alldeles utmärkt ickevalsalternativ (AP7 Såfa) för den som inte vill/kan/orkar välja själv.

Kasta inte ut barnet med badvattnet

Turerna kring Allra kommer säkert att fortsätta. Åklagaren tänker nämligen överklaga tingsrättsdomen, och det är bra. Det har varit ett komplext mål som är väl värt att pröva även i en högre instans. Men låt oss hålla huvudet kallt; De som missbrukar pensionsspararnas förtroende ska vi vara stenhårda mot. Premiepensionen som sådan har miljoner svenskar däremot all anledning att försvara.

Bloggförfattaren Staffan Ström

3 reaktioner till “Allra-skandalen och den farliga fortsättningen”

  1. Bedrövligt att dessa skojare fick friande dom i tingsrätten. Detta är ju ett tydligt ekobrott i mina .ögon

  2. Vilken konstig jämförelse. Hur många pensionssparare skulle få mer pengar på fickan om de haft pengarna i sjunde AP-fonden istället för på PPM-torget? Det är troligen närmare en adekvat jämförelse med vad Sjöstedt syftar på, även om det är svårt att veta säkert från en korthuggen tweet.

    1. Hej Erik!

      Bland dem som valt egna fonder är spridningen såklart stor, men AP7 Såfa har gått rejält mycket bättre än genomsnittet av de privata fonderna. Det beror i hög grad på att AP7 Såfa har så kallad hävstång, så börsens generella utveckling förstärks. De senaste 10 åren har avkastningen på börsen varit stark, och det har betytt mycket för att förbättra våra pensioner. (Inte minst våra tjänstepensioner.) Hur det blir i framtiden återstår att se, men du kan se hur utvecklingen varit de senaste 18 åren här: http://www.ap7.se

      /Staffan

Kommentera gärna inlägget!