Guide: Få koll på din pension med minPension.se

Publicerat den

Vill du få koll på vad din pension beräknas bli och ta reda på var dina pensionspengar finns? Numera är den överblicken bara ett par knapptryckningar bort. Idag ska jag steg för steg gå igenom en av Sveriges bästa webbplatser: MinPension.se

Det är hos minPension du ska börja

Ofta är det svårt att veta var man ska börja när man vill få koll på sin pension. Men svaret är faktiskt enkelt: Logga in på www.minpension.se. MinPension är en tjänst som drivs av staten tillsammans med pensionsbolagen. Den är helt gratis och försöker inte sälja något till dig. Den finns till bara för att ge dig koll på just din pension. Och det fina med minPension är att du ser både din allmänna pension och din tjänstepension på ett och samma ställe.

MinPension.se ger dig koll på hela pensionen.

Steg 1: Logga in

Redan innan du loggat in kan minPension bjuda på en hel del bra information. Men det verkligt fina med sajten är att den visar vad som gäller just för dig. För att komma åt de uppgifterna måste du logga in. Det gör du med BankID. Du kan logga in både med mobil, läsplatta och dator men bäst och mest lättläst blir det om du sitter framför en någorlunda stor skärm.

Så här loggar du in på MinPension

Första gången du använder tjänsten behöver du registrera dig. Då kan det ta uppåt en kvart innan tjänsten hämtat in dina uppgifter från alla banker och pensionsbolag. Du behöver själv inte ha koll på någonting – minPension frågar alla anslutna bolag om du har några pensionspengar hos dem. Medan förfrågningarna håller på kan du hämta en kopp kaffe och göra dig beredd på att få syn på pensionspengar du kanske inte hade en aning om.

Steg 2: Här får du överblick

MinPension ger dig en tydlig prognos över hur stor din pension beräknas bli.
Exempelpersonen är en man född 1961 som jobbar statligt och tjänar 47 800 kronor i månaden.

Det första du ser är en överblicksbild som visar hur stor din pension beräknas bli. I ett senare läge ska du få testa olika pensioneringsåldrar och annat som påverkar din pension, men så här ser grundläget ut. Oavsett vad du tycker om beloppen har du koll nu. Bra, eller hur?

Steg 3: Se din intjänade pension

Här ser du din totala intjänade pension.

När du klickar på fliken ”Intjänad pension” ser du hur mycket pensionspengar du har. Längst till vänster ser du en övergripande sammanställning över hur mycket pension du tjänat in totalt. Cirkel­diagrammen till höger om ”Total pension” visar mycket av det som kommer från din allmänna pension respektive din tjänste­pension. Ditt privata pensionssparande kan du senare själv lägga till om du vill. Det går vi inte in på nu.

Här ser du din totala intjänade pension.

Om du klickar på ”Analysera” under cirkeln ”Total pension” får du fram i vilka bolag, fonder och försäkringar pengarna finns. Det är inte ovanligt att de jag träffar hittar pengar de inte hade en aning om. Kanske hittar du också pengar från något gammalt sommarjobb eller från en arbetsplats du inte trodde betalade in någon tjänstepension?

På MinPension ser du både din allmänna pension och din tjänstepension.

När du klickar på ”Visa i detalj” får du fram varje enskild försäkring du har hos de olika pensionsförvaltarna. Och om du klickar på de blå pilarna längst till vänster får du fram ytterligare detaljer, som till exempel den avtalade uttagstiden och ibland även vilken avgift du betalar till pensionsförvaltaren.

Steg 4: Lek med Simulatorn

På MinPension.se kan du simulera hur olika val i livet påverkar din pension.

Den tredje fliken heter Simulatorn. Den är kul! Här kan du leka med ett antal olika förutsättningar som påverkar din framtida pension. Till exempel kan du testa hur olika pensionsåldrar påverkar din pension. Några års extra arbete ger för de allra flesta en rätt stor effekt! Du kan också testa vad det skulle innebära att ha en annan lön framöver eller jobba inom någon annan del av arbets­marknaden. Eller inte jobba alls, om du är eller skulle bli arbetslös.

Var inte rädd för att leka runt. Du kan inte ”förstöra” något, och det är inte nu du bestämmer dig för hur du vill ta ut din pension eller vad din lön kommer att vara fram till pensionen. Den här tjänsten är till för att du ska kunna testa hur olika faktorer påverkar din framtida inkomst.

Steg 5: Jämför dig med andra

MinPension ger dig en möjlighet att jämföra din pension med andra i samma ålder.

Under den fjärde fliken kan du jämföra dig med andra. Där ser du hur stor din pension beräknas bli jämfört med andra som är i ungefär samma ålder som du. Blev du positivt överraskad? Eller kanske tvärtom besviken? Om du scrollar ner får du tips om vad du kan göra för att förbättra din pension.

Steg 6: Planera hur du vill ta ut din pension

På MinPension finns en uttagsplanerare där du i detalj kan planera hur du vill ta ut dina pensions­pengar.

Den femte och sista fliken jag vill visa dig heter ”Uttagsplaneraren”. Den är bara aktiv för dig som är 54 år eller äldre. Där kan du mer i detalj planera hur du en dag vill börja ta ut dina pensionspengar och få vägledning kring hur det går till.

Bekanta dig med ditt framtida jag

Som du säkert märkt tycker jag att minPension.se är en suverän tjänst. Istället för att möta framtiden helt ovetande får du här chansen att i god tid börja bekanta dig med den du kommer att vara i framtiden. De siffror du ser är inget löfte om din framtida pension, men är den bästa uppskattning som kan göras såhär i förväg.

Om du vill ha mer

Om beloppen ser låga ut finns det mycket du kan göra. Kanske kan du gå upp i tid eller byta jobb för att öka din inkomst? Är det kanske dags att starta eller öka på ditt eget sparande inför pensionen? Har du dyra lån och krediter du kan betala av? Och som du ser i Simulatorn; att jobba något år extra betyder för de flesta mellan en och två tusenlappar mer i månaden i pension. Varje månad livet ut.

Nästa inlägg kommer att handla om andra bra sajter som ger dig koll på din ekonomi. Bland annat kommer du att få se vad som händer om du skulle bli långvarigt sjuk eller råka ut för en arbetsskada. Prenumerera gärna på min blogg så får du nästa inlägg direkt till din mejlbox.

Bloggförfattaren Staffan Ström

4 reaktioner till “Guide: Få koll på din pension med minPension.se”

  1. ”Och om du klickar på de blå pilarna längst till vänster får du fram ytterligare detaljer, som till exempel den avtalade uttagstiden och ibland även vilken avgift du betalar till pensionsförvaltaren.”

    Visar minpension någon gång avgifterna?
    Min uppfattning är att man endast använder schablonavgifterna i prognosstandarden. Men det kanske är annorlunda för kollektivavtalade pensioner – jag har bara icke-kollektivavtalade pensioner själv, så jag kan bara säga att för mig har i vart fall i nya minpension aldrig visats några avgifter.

    1. Hej Jesper!

      Min pension jobbar mycket med att utveckla tjänsten, och tills vidare syns ibland den riktiga avgiften, ibland en schablonavgift och ibland ingen avgift alls. Jag hoppas såklart att de snart kan visa fler äkta avgifter.

      /Staffan

      1. Tack för ditt svar, Staffan.

        Det är ju onekligen förvirrande för användaren eftersom avgifterna är viktiga för pensionens storlek. Jag hoppas tillsammans med dig och hoppas också att de som inte ser sina avgifter hör av sig till sina pensionsbolag och frågar när de tänker börja leverera dem (det tänker jag göra nu).

        1. Bra initiativ! På senare år har allt fler börjat förstå avgifternas betydelse för långsiktigt sparande men det finns fortfarande mycket att göra. Och eftersom MinPension är Sveriges viktigaste och mest använda källa till pensionsinformation skulle det betyda mycket om de genomgående kommer igång med att visa korrekta avgifter.

          /Staffan

Kommentera gärna inlägget!