Förslag idag: Bättre villkor för de sämst ställda pensionärerna

Publicerat den

Idag presenterar riksdagens pensionsgrupp en rejäl satsning på pensionärer med de allra lägsta inkomsterna. 2,1 miljarder kronor ska satsas på höjd garantipension och höjt bostadstillägg. En ensamstående pensionär som idag har en pension på 11 000 kronor före skatt och en hyra på 7 000 kronor beräknas med förslaget få 1 500 kronor mer i plånboken varje månad. Totalt berörs 800 000 pensionärer.

I korthet innebär den föreslagna satsningen att grundnivån i garanti­pensionen höjs med 200 kronor i månaden och att maximalt bostads­tillägg höjs från 5 560 kronor till 6 540 kronor. Dessutom införs ett fribelopp för arbets­inkomster i äldre­försörjnings­stödet på 24 000 kronor om året så att det ska löna sig att jobba.

lotte-meijer-142578Pensions­politikerna har länge brottats med en svår fråga: Hur kan man hjälpa de pensionärer som har de allra lägsta inkomsterna samtidigt som man behåller det så kallade respekt­avståndet, dvs skillnaden mellan de som har jobbat hela livet – om än med låg lön – och de som inte arbetat alls? Förslaget är utformat på ett sätt som försöker lösa den utmaningen. Det är bra, men det måste komma mera. Annars krymper respektavståndet ytterligare. Och det har socialförsäkringsminister Annika Strandhäll utlovat: Nästa satsning blir på de som har pensioner på mellan 11 000 och 14 000 kronor i månaden.

Min spontana bedömning är att förslaget på många sätt är bra men att det inte når riktigt ända fram. Det som är bra är:

 • Att man lyfter de allra sämst ställda, ofta ensamstående äldre kvinnor
 • Att man velat behålla ett avstånd mellan de som slitit ett långt liv och de som inte arbetat alls
 • Att rutinerna för prövning av bostadstillägg ska ses över

Det jag saknar är:

 • Att man missat det viktigaste: Att höja nivån på inbetalningarna till den allmänna pensionen till de 18,5 procent vi blev lovade för 20 år sedan. Det skulle gynna alla, upprätthålla eller öka respekt­avståndet och ge bra effekt över tid. Fixa!
 • Att bostadskostnaden får så stort genomslag. Nu blir det möjligt att bo ganska dyrt medan de som bor förhållandevis billigt och men istället har andra nödvändiga kostnader (exempelvis för bil om man bor i glesbygd) missgynnas.
 • Att inget nämns om att automatisera ansökan om bostadstillägg. Kvälls­tidningarna kallar ofta bostads­tillägget för ”det okända pensions­klippet”. Det är ovärdigt.

Nu ska förslaget ut på remiss. Men de som vill tycka till får inte fundera för länge – enligt förslaget ska ändringarna träda i kraft redan den 1 januari 2020. Då ska även de nya åldersgränserna i pensionssystemet börja gälla, men det finns det än så länge inget beslut om.

På Regeringens webbplats finns mer information om förslaget.

Vad jag i övrigt hoppas att regeringen tar tag i på pensionsområdet kan du läsa om i mitt förra inlägg.

Bloggbyline

3 reaktioner till “Förslag idag: Bättre villkor för de sämst ställda pensionärerna”

 1. Hej! Jag förstår inte det här med bidrag hit och dit. Jag är själv en pensionär med låg pension trotts 45 år i arbetslivet. Jag har inte bostadsbidrag el bostadstillägg och inga andra bidrag.
  Om man får en pension på 11.000 minus skatt och har en hyra på 7000:-, får man inte redan idag bostadsbidrag/bostadstillägg efter den inkomsten man har? Jag tycker man ska höja pensionen till alla med låg pension. Jag har valt att jobba och jobba länge medans andra får bidrag istället för att ha jobbat (skillnad om man har varit sjuk eller har ett handikapp el liknande). Hur hade Sverige klarat sig om vi lågavlönade inte hade jobbat trotts låg lön!
  Hälsning
  Titti

  1. Hej Titti! Jag håller med – det bästa vore om bidragen inte behövdes utan alla kunde tjäna ihop tillräckligt med ”egna” pengar till sin pension. Men många av de som har de allra lägsta pensionerna idag är äldre kvinnor som yrkesarbetat väldigt lite eller inte alls. Ofta funkar hushållsekonomin så längre maken lever, men när han dör blir det riktigt knapert. Då behövs stöd i form av garantipension och bostadstillägg. Och som du skriver – det kan man få redan idag men på en alltför låg nivå menar många.

   För att slippa fylla på med bidrag skulle vi behöva höja inbetalningarna till den allmänna pensionen (tjänstepensionerna har redan gjort det) så att en större del av vår lön sätts av till den framtida pensionen. Det hoppas och tror jag kommer att hända snart. Problemet är bara att det ger effekt först på väldigt lång sikt, och det hjälper ju inte den som redan gått i pension.

   I intervjuer idag har socialförsäkringsministern Annika Strandhäll sagt att nästa steg är att förbättra pensionerna för de med ”vanliga” pensioner på mellan 11 000 och 14 000 kronor i månaden. Hur det ska gå till vet jag ännu inte. Men håll utkik – det skulle kunna gälla dig gissar jag.

   Till sist: Jag instämmer verkligen i det sista du säger. De verkliga hjältarna i Sverige är de som arbetar år in och år ut trots låg lön och tuffa arbetstider, inte sällan inom välfärden. Heja dig! /Staffan

   1. Tack Staffan för att du tog dig tid och svara och tack för hejaropet, det gjorde mig glad! Titti

Kommentera gärna inlägget!