Vilda västern var inte svaret

Publicerat den

Fri konkurrens skulle ge pensionsspararna lägre avgifter och bättre pension. Det blev tvärt om. Varför funkade inte marknadskrafterna?

För 30 år sedan fanns inte mycket till valfrihet i vårt pensionssparande. Då inleddes ett experiment med helt fri konkurrens som varade i 17 år, fram till sommaren 2007. Det här är min berättelse om vad som hände.

One size fits all …

Under lång tid var den allmänna pensionen en statlig ”plåtlåda” man inte kunde påverka själv och de flesta tjänstepensionerna funkade likadant. De var reglerade i stora kollektivavtal med små möjligheter till individuell anpassning, och likformighet var precis vad man eftersträvade. Det skulle öka rörligheten på arbetsmarknaden och underlätta för pensionsspararna. Men i kölvattnet av det glada 1980-talet var det dags för något nytt år 1990.

… eller hej och lycka till?

Klassisk affisch från tiotaggaråret 1990

En rejäl valfrihetskaramell serverades lagom till sommar­ledigheten det året. De hög­avlönade privattjänstemännen – tiotaggarna – fick då rätt att tacka nej till stora delar av den kollektivavtalade pensionen för att istället teckna en ”annan pensions­lösning” som kunde vara utformad hur som helst. Enda kravet var att de var överens med arbetsgivaren. Samtidigt fick alla tjänstemän oavsett lön rätt att placera en del av sin pension, ITPK:n, i vilket fond- och försäkringsbolag som helst.

Bakgrunden till de här förändringarna finns det flera versioner av, men två anledningar framstår som de starkaste: Den första handlar om att samhället generellt genomgick en valfrihets­revolution under de här åren. TV, taxi, mobiltelefonin, elmarknaden, posten, skolan och mycket annat avreglerades i samma veva. Varför skulle man då inte få bestämma över sin pension?

Det andra skälet var mera pragmatiskt. Kräsna kunder skulle sätta press på leverantörerna. På så sätt skulle avgifterna pressas och nya, bättre pensions­erbjudanden växa fram.

Det blev inte som man hoppats

17 år senare kunde man konstatera att målen inte hade uppfyllts. Det totala kapital som hade samlats i fonder och försäkringar sedan 1990 hade mång­dubblats. Och eftersom finans­branschen älskar att ta betalt i procent av kapitalet borde avgifterna bara av den anledningen ha gått ner rejält. Men faktum är att ingenting hade hänt. Nada.

Avgifterna låg istället kvar på samma skyhöga nivå som 17 år tidigare. Finans­branschen hade slickat i sig stordrifts­fördelarna på kundernas bekostnad, i den mån det fanns några. Antalet fonder hade nämligen vuxit lavinartat vilket drev upp administrations-, transaktions- och inte minst distributionskostnaderna rejält. Som vanligt stod branschen som vinnare. Bland pensionsspararna var vinnarna få.

Varför funkade inte konkurrensen?

Enligt marknadsekonomisk teori bygger fungerande konkurrens på medvetna kunder. Det finns det inte på pensions­området. Många känner inte ens till att de har en tjänstepension, och ännu färre uppfattar sig som kunder. Det är ju arbetsgivaren som betalar. Och om någon annan betalar, varför ska man då bry sig om vad det kostar? Om människor hade förstått att avgifterna inte drabbar arbetsgivaren utan tuggar i sig deras pensionspengar hade de nog tänkt annorlunda.

En annan förutsättning för fungerande konkurrens är att den som ska köpa något kan bedöma om priset är rimligt. För det mesta kan vi det. Hundra kronor för en liter mjölk är dyrt, en krona är billigt. Tusen kronor i månaden för Spotify är dyrt, tio kronor är billigt. Men när det kommer till pension och sparande har de flesta ingen aning. Är 1,3 % i fondavgift dyrt eller billigt? Vad är en rimlig premieavgift? Skalavgift? Årsavgift?

Med kvalitén är det likadant. Ska man köpa eller sälja en fond som har gått ner rejält? Hur jämför man förvaltare som jobbar med helt olika marknader? Den som inte kan bedöma vare sig priset eller kvalitén kan aldrig göra en riktigt bra affär.

Ett system för de få eller för de många?

Det finns de som gillar att läsa in sig på hur man bedömer förvaltare, pris och prestanda på fonder och försäkringar. Jag känner en del sådana. Men deras andel av befolkningen är liten. När min arbetsgivare Alecta undersökte människors finansiella intresse visade det sig att ungefär 5 % av svenskarna är beredda att lägga tid och energi på att analysera och byta fonder. Den stora majoriteten kommer alltså aldrig att bli kräsna kunder som förhandlar avgifter och villkor för sin pension. Får de skylla sig själva när pensionen blir låg?

Låt oss återvända till utvärderingen av 17 års helt oreglerad konkurrens under åren 1990 – 2007. Arbetsgivar­organisationen Svenskt Näringsliv och tjänstemannafacken i PTK kunde då konstatera att miljarder i pensions­pengar försvunnit i höga avgifter. Dessutom fanns det en ganska tydlig valtrötthet hos många. Det som var nytt och fräscht 1990 tyckte många var ganska jobbigt 17 år senare. ”Gärna valfrihet, men måste jag verkligen tvingas att välja mellan sånt jag inte har en susning om?”, undrade allt fler. Det var dags att testa något nytt.

Storkunder får bättre pris

PTK och Svenskt Näringsliv insåg att det gick att få mer pension för pengarna genom att ta vara på sin förhandlingsstyrka och börja upphandla pensioner. Istället för att försöka göra hela svenska folket till finansanalytiker åtog de sig alltså att välja ut några alternativ som har låga avgifter och som håller bra kvalitet. Och för att få leverantörerna att anstränga sig begränsade man antalet till fem fondbolag och fem leverantörer av traditionell försäkring.

Hans Gidhagen från Svenskt Näringsliv och Gunilla Dahmm från PTK i studion.

(Om du vill veta mer om de första tiotaggarna 1990, den första ITP-upphandlingen 2007 och mycket annat kan du lyssna på en podd där jag samtalar med Hans Gidhagen från Svenskt Näringsliv och Gunilla Dahmm från PTK.)

På sina håll blev det ramaskri. ”Inskränka den individuella valfriheten?! Skandal!” Kritiken kom inte från konsument­organisationer eller pensionsspararna själva utan såklart från branschen. Den var ju var van att kunna sätta vilka priser som helst. Men är det så konstigt att upphandla egentligen? Det gör ju vartenda företag för att få bättre villkor.

Det fanns rejält med prutmån

Sedan 2007 vet privattjänstemännen att de alternativ de kan välja mellan håller bra kvalitet. Det är svårt att välja fel helt enkelt. Och avgifterna har sänkts med mer än 70 procent (!) jämfört med hur det såg ut tidigare. Det ger en genomsnittlig pensionssparare 360 000 kronor mer i pension. 360 000!

Att själv kunna välja förvaltare och anpassa pensionen till den egna livssituationen tycker vi numera är självklart. Därför finns idag 96 olika placeringsalternativ att välja bland inom ITP. Är det för lite? Eller kanske för mycket? Hur mycket valfrihet vill vi ha och vad får den kosta?

 

 

3 reaktioner till “Vilda västern var inte svaret”

  1. Staffan, mycket välskrivet och spännande om tiden mellan 1990-2007
    Några små påpekanden.
    Den kanske främsta anledningen till tiotaggeriet födelse var självklart alla som, var sambo, eller eller kanske hade barn över 20 år och ville trygga dessa grupper inom familjen var ju att göra 10-taggarval.
    Men även den för den som var singel, fanns ju den stora fördelen att låta familjepensionspremien omvandlas till egen pensionspremie.
    Oaktat ovanstående anledning så fick samtliga möjligheten att själv välja utttagstakten på sin pension.

    När det gällde ITP-K så vågar jag påstå att de kunder som redan 1990 valde exempelvis Trygg-Hansa liv eller Skandia liv har en ITPK som ger en betydlig bättre pension än de som låg kvar i alectas ursprunglig ITPK.
    Detta trotts höga avgifter.

    Men att upphandla pressa priserna av försäkringsbolagen var faktiskt den så kallade d4 upphandlingen
    Där några storföretag pressade priserna rejält.
    Därefter var det nog Max Matthiessen som genomförde sin första UIG upphandling.
    Jag arbetade då för SPP och var i högsta grad inblandad i den upphandlingen och det var nog år 2000 eller 2001

    Några år senare så genomförde Collectum på parternas uppdrag den första ITP upphandlingen år 2007.

    Denna upphandlingen har onekligen givit de blivande pensionärerna mycket prispressande och bra produkter, när det gäller sparande!

    Men om jag nu fick önska lite ….det lackar ju ändå mot jul och upphandlingar…så några enkla förbättringar som jag gärna ser är:

    Höj Tgl till minst 9pbb
    Höj gärna familjeskyddet till en valbar nivå som matchar svenskarna skulder.

    ( jag har mer på önskelistan men återkommer senare)

    Men som du vet brinner jag för våra unga och att de ska få möjlighet till en bra pension så

    Sänk inträdesåldern. ( från idag 25 år)
    Dessutom låt de unga få välja 100% fond ( ta bort kravet på 50% trad)

    Jonas Gyllenkrook
    Pensionspedagog

  2. Tack Jonas för din ambitiösa kommentar.

    Ja, på den tiden kunde det ibland finnas skäl att välja ”annan pensionslösning” för att kunna påverka själva försäkringsinnehållet också. Det kommer jag att återkomma till i ett kommande inlägg.

    Att avtalsparterna inte var ensamma om att se en rejäl prutmån på pensionerna stämmer också. Vissa gjorde riktigt bra förhandlingar med pensionsbolagen, medan andra visserligen fick ner leverantörernas avgifter en bit men sedan själva lade på avgifter som gjorde att det till slut blev betydligt dyrare än innan man börjat pruta …

    När det gäller ITPK var villkoren för Ursprunglig ITPK i Alecta/dåvarande SPP reglerade av ITP-avtalsparterna på ett sätt som skulle innebära väldigt låg risk för de försäkrade. FÖR låg risk kan man konstatera såhär i efterhand. Det insåg de 2007, och sedan dess ser ickevalsprodukten helt annorlunda och mycket bättre ut.

    När det gäller din önskelista till sist så håller jag med om att TGL-beloppet borde höjas, men kanske framför allt att TGL-villkoren borde se lika ut på alla avtalsområden. Att de är snarlika men inte desamma idag kan få riktigt tragiska följder. Även det kommer jag att berätta om i ett kommande inlägg. Då lovar jag att kommentera dina synpunkter på inträdesålder, familjeskyddet och planeringskravet också.

    To be continued, som det brukade stå i tv-följetongerna förr i tiden!

Kommentera gärna inlägget!