Sveriges 8 bästa sajter om pension och försäkringar

Publicerat den

Att inte ha koll på sina försäkringar leder till en massa onödig oro och att vissa köper dyra privata försäkringar helt i onödan. Idag ska vi se till att du får koll på din pension och dina försäkringar.

Alla de sajter jag tipsar om har två saker gemensamt: De kostar inget att använda, och de försöker inte sälja något åt dig. De finns bara till för att ge dig koll.

Du har fler och bättre försäkringar än du tror

Ungefär 9 av 10 arbetande svenskar jobbar på ett företag med kollektivavtal. Det är bra, för när du gör det ingår det automatiskt ett helt paket med försäkringar som skyddar vid sjukdom, arbetsskada och dödsfall. Sen kan du själv välja att förstärka vissa skydd, till exempel genom att se till att din familj får extra pengar när du dör.

Sveriges bästa sajter om pension och försäkringar ger dig koll på familjeekonomin.
Familjeekonomi handlar om vardagens inkomster och utgifter. Men också om alla de skydd du har mot oförutsedda händelser. Ofta utan att veta om det.

Om din arbetsgivare däremot inte har kollektivavtal kanske du saknar de några av de försäkringar det här inlägget handlar om. Fråga din chef vad som gäller för dig om du är osäker.

1. MinPension.se

Överblick över hela din pension.

MinPension.se ger dig koll på din pension.
MinPension drivs av staten tillsammans med pensionsbolagen.

Ofta är det svårt att veta var man ska börja om man vill få koll på sin pension. Men svaret är faktiskt enkelt: Logga in på minPension.se. Det är Sveriges viktigaste pensionssajt som visar dig hela din pension – både den allmänna pensionen och tjänstepensionen. MinPension.se är en så viktig sajt att jag skrivit ett särskilt blogginlägg just om den där jag steg för steg går igenom hur sidan funkar och hur du får ut mesta möjliga av den.

2. Pensionsmyndigheten.se

Kunskap och vägledning om pension och bostadstillägg.

Pensionsmyndigheten leder dig rätt. Bra info om hur pension funkar, hur du ska göra när du vill gå i pension och en smart tjänst som visar om du har rätt till bostadstillägg.
Pensionsmyndighetens uppdrag är att administrera och betala ut den allmänna pensionen och informera om hela pensionen. Oavsett om du är pensionssparare eller redan är pensionär.

Pensionsmyndigheten.se har massor av bra tjänster för dig som vill veta mer om din pension. Jag vill särskilt tipsa om sidorna som vänder sig till dig som funderar på att snart gå i pension och räknesnurran där du kan ta reda på om du eller någon du känner kan ha rätt till Bostadstillägg. Om pensionen är låg kan bostadstillägget ge upp till 6 500 kronor extra varje månad. Men det kommer inte automatiskt. Först måste du skicka in en ansökan.

3. Ersättningskollen.se

Koll på din ersättning vid sjukdom och olycksfall.

På Ersättningskollen.se få du koll på din ersättning om du blir sjuk eller råkar ut för en arbetsskada.
Ersättningskollen.se drivs av Försäkringskassan, AFA Försäkring och branschorganisationen Svensk Försäkring.

Många tror att man tvingas leva bara på Försäkringskassans (låga) ersättning om man blir långvarigt sjuk eller råkar ut för en arbetsskada. Men du som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal har det bättre än så. Redan efter 14 dagar får du nämligen extra pengar utöver Försäkrings­kassans sjukpenning. Hur mycket pengar det handlar om, och vem som betalar ut dem, beror på vad du jobbar med. Låter det krångligt? Inte alls.

Surfa in på ersättningskollen.se, knappa in vad du tjänar och vad du jobbar med, och vips så får du fram vad du får utbetalt vid sjukdom och arbetsskada. Scrolla ner så ser du hur beloppet förändras beroende på hur länge du är borta från jobbet. Du ser också vem som betalar ut pengarna och får tips om vad du behöver göra för att få rätt ersättning.

Tänk om fler kände till den här smarta sajten! Tipsa gärna dina vänner. Och om du är arbetsgivare borde det vara självklart för dig att visa dina medarbetare vilken trygghet de har tillgång till genom anställningen hos dig.

4. Efterlevandeguiden.se

Praktiska råd och tips när någon i din närhet dör.

Efterlevandeguiden är en guldgruva när du drabbats av dödsfall i familjen.
Efterlevandeguiden.se drivs av Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.

Plötsligt händer det vi fasat för. Någon i den närmaste familjen dör, och tillvaron rasar samman. Kanske är dödsfallet slutet på en lång tids sjukdom, men det kan också komma som en blixt från en klar himmel. Oavsett anledning dyker det snart upp tusen frågor. Vad gör man nu? Hur berättar man om dödsfallet? Vilka behöver veta? Vilka myndigheter måste man kontakta? Hur går en begravning till? Vad är en bouppteckning och hur gör man med sociala medier för någon som är död? Allt det här och mycket annat svarar den suveräna sajten efterlevandeguiden.se på.

Det kan låta makabert, men jag tycker att du en kulen kväll ska sätta dig ner tillsammans med den som står dig närmast och titta igenom den här sidan. Den dag någon av er blir ensam kommer det att vara guld värt att känna till all den hjälp som finns att få.

5. Din valcentral

Koll på din tjänstepension och möjlighet att anpassa den till dina behov.

Din valcentral ger dig koll på din tjänstepension och hjälper dig att gör kloka val.
Valcentralerna drivs av de arbetsmarknadsorganisationer som förhandlat fram kollektivavtalen om pensioner och försäkringar. Bilden visar en av valcentralerna för anställda i kommuner och regioner.

Den tjänstepension som alltid ingår när du jobbar på ett företag med kollektivavtal går att anpassa på flera sätt. På vilka sätt du kan anpassa din tjänstepension och vilka val du kanske redan gjort ser du genom att logga in på din valcentral. Vilken valcentral du ska logga in på beror på vad du jobbar med:

Privatanställd tjänsteman: collectum.se
Privatanställd arbetare: fora.se
Statligt anställd: spv.se
Anställd i kommun eller region: pensionsvalet.se eller valentralen.se

Utöver att titta till dina tjänste­pensions­pengar kan du till exempel stärka det ekonomiska skyddet för din familj vid dödsfall genom att välja till extra efterlevandeskydd, välja vem som ska få dina TGL-pengar när du dör och välja vem som ska förvalta dina pensionspengar.

6. Fondkollen.se

Jämför fonders pris och prestanda.

På Fondkollen.se kan du jämföra Sveriges alla fonder.
Fondkollen.se drivs av Fondbolagens förening.

Många som valt egna fonder för sin premiepension (PPM), sin tjänste­pension eller sitt privata sparande brukar undra om de valt rätt. Min favoritsida för att kolla hur en fond presterat, vad den kostar i avgift och vilka liknande fonder som finns är Fondkollen.se. Det är en sajt som gör det möjligt att jämföra Sveriges alla fonder sida vid sida.

Under fliken ”Smarta verktyg” hittar du också en bra räknesnurra för att räkna ut hur mycket pengar du kan få ihop beroende på hur länge du sparar, hur mycket du sparar varje månad och vad avkastningen blir efter avgifter.

7. Konsumenternas.se

Guldgruva för dig som vill gå lite mer på djupet med dina pensioner och försäkringar.

På Konsumenternas.se finns massor av bra information om pension och försäkringar
Konsumenternas.se drivs av Konsumentverket, Finansinspektionen och flera finansiella branschorganisationer.

Konsumenternas.se är en sida som innehåller mängder med bra kunskap om sånt som kan kännas svårt. Här kan du lära dig sånt du velat veta men aldrig vågat fråga om. Som bolån, fullmakter, banktjänster, barn-, hem-, bilförsäkringar och mycket annat.

Det finns också en riktigt bra del som heter Pensionsguiden. Här finns bra, pedagogiska beskrivningar av hur de olika delarna i pensions­systemet fungerar, och du kan göra smarta jämförelser mellan de alternativ du kan välja mellan. Både inom allmän pension, tjänstepension och privat sparande till pensionen. En av de bästa tjänsterna är JämförPris som visar hur mycket av dina pengar som försvinner i form av avgifter, kostnader och förlorad avkastning beroende på vilket pensionsbolag du väljer.

Du kan också se hur din egen pension påverkas om du väljer olika typer av efterlevandeskydd i din tjänstepension

Den som verkligen vill nörda in sig på detaljer kan jämföra sånt som prognos­räntor, livslängds­antaganden, kapitalförvaltnings­kostnader och arvsvinster. Det avsnittet är inget för dig som är nybörjare, men en guldgruva för den som vill gå på djupet.

8. Knegdeg.se

Så mycket är kollektivavtalet värt just för dig.

Knegdeg visar hur smart det är att jobba för en arbetsgivare som har kollektivavtal.
Knegdeg.se drivs av de 26 fackförbund som står bakom arbetsmarknadsorganisationen PTK.

Knegdeg.se är en rätt lättsam sajt som visar vad skillnaden blir för dig vid olika händelser i livet beroende på om din arbetsplats har kollektivavtal eller inte. Du ser till exempel att du får flera tusen kronor mer varje månad när du är föräldraledig eller blir långvarigt sjuk. Till och med efter döden är det bra att ha haft ett jobb med kollektivavtal!

Har du fler bra tips?

Det här är mina åtta favoritsajter just nu. Massor med onödig oro skulle försvinna om fler kände till dem tror jag. Dela gärna med dig av dina bästa tips i kommentarsfältet!

Bloggförfattaren Staffan Ström

2 reaktioner till “Sveriges 8 bästa sajter om pension och försäkringar”

  1. Tack Staffan för denna mycket överskådliga och nästan heltäckande information för pension och försäkring. Det jag saknar är information och tips på varför, hur och var man hittar bra sidor för eventuellt kompletterande privata skydd. De flesta händelser i livet täcks av någon ersättning från lagförsäkringar och avtalsförsäkringar via jobbet men en händelse som jag vill lyfta här är olycksfall fritid. Jag jobbar som försäkringsinformatör på fackförbundet Unionen och vet att många inte känner till att man själv måste se till att ha ett skydd för alla olyckstillbud på fritiden. Det finns flera olika sätt att lösa detta och jag kan tipsa om företagens eller fackförbundens gruppförsäkringar som är bra och prisvärda.

    Ser framemot fler bra bloggar!

    Per Hanson
    Försäkringsinformatör

  2. Tack för en bra och innehållsrik översikt. Det var roligt att se.

    hälsar Ingela Pedersén
    Budget- och skuldrådgivare

Kommentera gärna inlägget!