Ny guide: Bättre pension genom en låg avgift

Publicerat den

Det skakar på världens börser och vi får ställa in oss på en skumpig avkastningsresa framöver. Nu är det extra viktigt att hålla avgiften på ditt pensionssparande nere så din förvaltare inte lägger rabarber på en stor del av dina pensionspengar. Det blir snabbt större belopp än du tror!

Alecta presenterar idag en ny temasida om avgifter som berättar vad du ska tänka på, vad som är en låg avgift och hur du kan jämföra pensionsbolagens avgifter.

Många upptäcker för sent att det försvunnit hundratusentals kronor i onödiga avgifter.

Därför är avgiften så viktig

Tänk dig att du genom hårt arbete har lyckats spara ihop en miljon kronor. Men så en dag upptäcker du plötsligt att miljonen är borta. Väck. Gone. Försvunnen. Det känns inte bra, eller hur? Ändå är det just så det ser ut för alldeles för många svenskar. De har bara inte upptäckt det ännu. Kanske är du en av dem?

Vad jag pratar om är de pensionspengar som du genom hårt arbete samlat ihop under livet. I väntan på att de en dag ska betalas ut till dig har du givit en pensions­förvaltare förtroendet att ta hand om pengarna och få dem att växa genom kloka investeringar.

Det har du gjort helt rätt i. Att samla pengarna i madrassen eller på ett bankkonto skulle faktiskt vara rena vansinnet. Efter ett långt arbetsliv kommer bara omkring en fjärdedel av pensionen från de inbetalningar som gjorts. Resten – hela tre fjärdedelar – kommer från avkastning som skapats genom kloka investeringar.

Att banker, fond- och pensionsbolag har kostnader för att investera pengar är inte konstigt. Det behövs personal, lokaler, IT och allt sånt som andra organisationer också har. Problemet är att många fond- och pensionsförvaltare tar ut en mycket högre avgift än vad de egentligen behöver och på så sätt lägger rabarber på en stor del av dina pensionspengar. Och det blir snabbt större belopp än du tror.

De lurigt små siffrorna

Om du själv ska köpa en fond ”på stan” ligger en typisk årlig avgift på omkring 1,5 procent av kapitalet. Visst låter det lite? 1,5 procent är ju nästan noll. Det kan väl inte vara dyrt? Och framför allt: det kan väl aldrig äta upp mer än 1,5 procent av dina pensionspengar?

Jo, det försvinner faktiskt mer än så. Väldigt mycket mer. För avgiften tas inte bara ut en gång, och inte bara när fonden går bra. Avgiften tas ut år efter år efter år på hela värdet av dina pensionspengar, och varje krona som försvinner till förvaltaren hade vuxit till mycket mer om den hade funnits kvar hos dig. Därför betyder en enda procents högre årlig avgift att uppåt en fjärdedel av din pension försvinner.

En enda procents högre avgift kan äta upp en fjärdedel av dina pensionspengar. Se upp!

Så mycket pengar handlar det om

En 25-åring som totalt har pensionsinbetalningar på 5 000 kronor i månaden och som sänker avgiften med en halv procent, kan efter 40 år räkna med att ha en miljon kronor mer på kontot, allt annat lika. Skulle arbetslivet pågå i fem år till skulle skillnaden öka med ytterligare en halv miljon. Totalt en och en halv miljon mer i plånboken alltså, bara tack vare den lägre avgiften.

En hög avgift gör det svårt att bli en vinnare

Avgifter är viktiga men betyder inte allt. Att få en bra avkastning på pengarna är också viktigt. Tänk då på att ju högre avgift du betalar till förvaltaren, desto mindre av avkastningen blir kvar åt dig efter att förvaltaren har tagit sitt.

Att välja ett sparande med en hög avgift är som att delta i ett hundrameterslopp där du vid varje start tvingas starta tio meter bakom startlinjen. Visst finns chansen att vinna ändå, men du behöver prestera betydligt mycket bättre än alla andra som försöker göra precis samma sak. Och det räcker inte med att vinna ett enstaka lopp utan om att vinna 40 eller kanske 50 år i sträck trots klart sämre förut­sättningar.

En guide till lägre avgifter

den nya temasidan om avgifter guidar vi dig till hur du kan få ner avgifterna på ditt pensionssparande. Det kan mycket väl bli ditt livs bästa affär.

Kommentera gärna inlägget!