Hurra, det är årets osexigaste dag!

Publicerat den

Tänk om någon skulle vilja ge dig två miljoner kronor, några tusenlappar extra varje månad om du skulle bli långvarigt sjuk och dessutom ge din familj en kvarts miljon om det skulle hända dig något. Skulle det kännas bra? Grattis – det har redan hänt!

Grattis, du som omfattas av kollektivavtalets förmåner!

Idag den 17 mars firar vi Kollektivavtalets dag i Sverige. Det kan låta ruskigt osexigt och tråkigt men är faktiskt väl värt att fira. För tack vare kollektivavtal har 9 av 10 anställda i Sverige sånt som schyssta arbetstider, längre semester, extrapengar vid föräldraledighet och – inte minst – en riktigt bra tjänstepension. Är du en av dem?

Ett Kinderägg av trygghet

Säg ordet ”pension” och de flesta av oss tänker på tiden som väntar efter yrkeslivet. Men tjänstepensionen innehåller faktiskt mycket mer än så. Tjänstepensionen är ett helt paket av trygghet som skyddar dig och dina närmaste både under och efter arbetslivet:

  • Du får extra pensionspengar utöver den allmänna pensionen när du en dag slutar jobba
  • Du får extrapengar utöver sjukpenning och sjukersättning om du skulle bli långvarigt sjuk
  • Din familj får pengar när du dör

Som du hör på namnet får du det här Kinderägget av trygghet genom tjänsten, genom jobbet alltså. Men inte på alla arbetsplatser. Om du jobbar inom kommun, region eller staten kan du vara säker på att ha tjänstepension, för där har alla arbetsgivare kollektivavtal. Hos privata arbetsgivare är det däremot inte lika självklart. Där har ungefär 8 av 10 anställda kollektivavtal på sin arbetsplats. Det betyder att uppåt en halv miljon svenskar saknar kollektivavtal på sin arbetsplats, och ungefär hälften av dem saknar tjänstepension helt. Är du en av dem kommer du att få det tufft på äldre dar. Dessutom kan en tids sjukdom slå hårt; då missar du de extrapengar tjänstepensionen ger dig när du blir långvarigt sjuk.

Skryt, för böfvelen!

Visst är det väl ganska konstigt att såna här miljonförmåner är så okända? Fackförbunden borde vara bättre på att berätta om tjänstepensionen tycker jag. De har ju förhandlat fram den, inte bara för sina medlemmar utan för alla på arbetsplatsen. Och arbetsgivarna, som också förhandlat fram den, betalar varje månad in miljardbelopp för den här värdefulla förmånen. Man kan säga att arbetsgivaren varje månad betalar två löner till dig. En lön som du får tillgång till den 25:e och en lön som du får tillgång till längre fram i livet. Varför skryter de inte om det så ofta de kan? Det fattar inte jag.

Historien bakom de svenska kollektivavtalen är intressant. Häng med på en film som tar dig genom 100 år av kamp för schyssta villkor på bara 2 minuter!

Bjud på något riktigt fint ikväll

Får jag föreslå en stunds värdefull egentid ikväll? Gör så här: När det börjar skymma, tänd då några levande ljus och slå upp något gott i ett glas eller en mugg. Logga in på minPension.se och titta till dina pensionspengar. Där ser du både den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Sen knappar du in ersattningskollen.se. Där kan du se hur mycket pengar du får om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall.

Om du känner dig riktigt på g kan du logga in på din valcentral också. Där kan du se mer detaljer och göra vissa val, till exempel utöka eller ta bort skyddet för dina närmaste vid dödsfall.

Vilken valcentral du ska logga in på beror på vad du jobbar med.

Om du lever tillsammans med någon kan det vara en bra idé att tillbringa den här myskvällen tillsammans. Då får ni en bra grund för att planera er gemensamma framtid och ser om någon kanske behöver ett extra privat sparande. Eller om någon ska kompenseras för något? Deltidsarbete till exempel.

Kollektivavtalet – väl värt att fira

Att göra en sån här genomgång av sin pension och sina trygghetsförsäkringar någon gång om året är en bra vana tycker jag. Då får du koll och kan sen njuta av att du har en riktigt värdefull förmån. I genomsnitt får en privatanställd tjänsteman som går i pension nu en tjänstepension på hela 7 300 kr/mån utöver den allmänna pensionen. Det motsvarar drygt två miljoner kronor i totala utbetalningar under ett medellångt liv.

Grattis på Kollektivavtalets dag!

Prenumerera gärna på min blogg så missar du inte nästa inlägg.

Har du fortfarande inte fått nog av kollektivavtalssnack? Då kan jag tipsa om det här: Tre fullmatade seminarier på raken om kollektivavtalens värde, framtid och ansvar. Hör tex om hur Alecta, AMF och Afa Försäkring investerar de 2 000 miljarder kronor de fått förtroendet att förvalta.

En kommentar till “Hurra, det är årets osexigaste dag!”

  1. Bra inlägg som vanligt Staffan 🙂 Kan bara hålla med dig att parterna borde skryta mer. Hur svårt kan det vara? Jag kommer ju själv från en av parternas medlemsförbund och har under många år jobbat med att sprida kunskapen men vet inte om jag och mina före detta kolleger var så duktiga på att skryta? Kan bara hoppas nu nära Avtalat bildats att det kanske blir lättare för parterna att skryta tillsammans i stället för var och en på sitt håll.

    Fortsätt med dina fyndiga inlägg/Per Hanson på Avtalat numera

Kommentera gärna inlägget!