Grattis – det är din dag idag!

Postat

Tänk om någon skulle vilja ge dig två miljoner kronor, ge dig några tusenlappar extra varje månad om du skulle bli långvarigt sjuk och dessutom ge din familj en kvarts miljon om det skulle hända dig något. Skulle det kännas bra? Grattis – det har redan hänt!

Tjänstepensionens dag firas varje år den 27 septemberIdag den 27 september firas Tjänstepensionens dag. Det är ett initiativ för att lyfta fram den konstigt nog ganska okända förmånen tjänstepension. För trots att fler än 9 av 10 svenskar har den här värdefulla förmånen är det alldeles för få som känner till den.

Ett Kinderägg av trygghet

Säg ordet ”pension” och vi tänker direkt på tiden som väntar efter yrkeslivet. Men tjänstepension innehåller faktiskt mycket mer än så. Tjänstepensionen är ett helt litet paket av trygghet som skyddar dig och dina närmaste vid tre tillfällen i livet:

 • Extra pensionspengar utöver den allmänna pensionen när du en dag slutar jobba
 • Extra pengar utöver sjukpenning och sjukersättning om du skulle bli långvarigt sjuk
 • Pengar till dina närmaste den dag du dör

Som man hör på namnet får du det här Kinderägget av trygghet genom tjänsten, alltså genom jobbet. Om du jobbar på en arbetsplats som erbjuder tjänstepension. Alla arbetsgivare erbjuder inte det. Ungefär en halv miljon svenskar saknar tjänstepension på sin arbetsplats, och de kommer att få det ganska knapert på äldre dar. Dessutom kan en tids sjukdom slå hårt; de saknar ju det extra skydd tjänstepensionen ger redan från 18 års ålder.

Skryt, för tusan!

Visst är det väl ganska konstigt att en sån här miljongrej är så okänd? Fackförbunden borde vara bättre på att berätta om tjänstepensionen tycker jag. De har ju förhandlat fram den, inte bara för sina medlemmar utan för alla på arbetsplatsen. Och arbetsgivarna, som också var med om att förhandla fram den, betalar varje månad in miljardbelopp för den här värdefulla förmånen. Man kan säga att de varje månad betalar två löner till dig. En lön som du får tillgång till den 25:e och en lön till som du får tillgång till längre fram i livet. Varför skryter de inte om det i tid och otid? Det fattar inte jag.

Bjud på något riktigt fint ikväll

Jag har ett faktiskt ett förslag på hur du ska tillbringa någon halvtimme av din söndag. När det börjar skymma ikväll, tänd då några levande ljus och slå upp något gott i ett glas eller en mugg. Logga in på minPension.se och titta till dina pensionspengar. Där ser du både den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Sen knappar du in ersättningskollen.se. Där kan du se hur mycket pengar du kan få om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall.

Om du känner dig riktigt på g kan du logga in på din valcentral. Där kan du se mer detaljer och göra vissa val, till exempel utöka skyddet för dina närmaste vid dödsfall.

Vilken valcentral du har beror på vad du arbetar med.
Vilken valcentral du har beror på vad du arbetar med.

Om du lever tillsammans med någon kan det vara en bra idé att ha det här söndagsmyset tillsammans. Då får ni en bra grund för att planera er gemensamma framtid och se om någon kanske behöver ett extra, privat sparande. Eller om någon kanske ska kompenseras för något. Deltidsarbete till exempel.

Tjänstepensionens dag – en bra tradition

Att göra en sån pensionsgenomgång till tradition på Tjänstepensionens dag en gång om året är en bra vana tycker jag. Då får du koll på din pension och kan ta det lugnt sen. Och njuta av att du har en riktigt värdefull förmån. I genomsnitt får en privatanställd tjänsteman som går i pension nu nämligen en tjänstepension på 7 300 kr/mån utöver den allmänna pensionen. Det motsvarar drygt två miljoner kronor i totala utbetalningar under ett medellångt liv.

Grattis på Tjänstepensionens dag!

Pensionsmyter: ”När man blir pensionär blir man fattig”

Postat

Nej, alla blir inte fattiga av att gå i pension. Visst finns det äldre som har väldigt låg pension, men det finns också de som har rejäla pensioner och stora förmögenheter. Och de allra flesta befinner sig på skalan däremellan. Därför är det fel att sätta likhetstecken mellan ”pensionär” och ”fattig”.

Vem är det egentligen som riskerar att få låg pension, kanske rent av så låg att du räknas som fattig? Det är i första hand du som:

 • Jobbat mycket deltid
 • Har få år på arbetsmarknaden
 • Under många år saknat tjänstepension
 • Tar ut din pension extra tidigt

Då får du vara beredd att antingen spara ihop en del på egen hand eller jobba några år extra. Pensionen bygger nämligen på den livsinkomst du haft, och om den varit låg kommer även pensionen att bli låg. I värsta fall så låg att du blir fattig.

(mer…)

Pensionsmyter: ”Man måste spara privat för att kunna leva på pensionen”

Postat

Nej, du måste inte spara privat för att kunna leva på pensionen. Men om du har få år på arbets­marknaden, saknar tjänste­pension, vill kunna gå tidigt i pension eller vill ha lite mer att röra dig med är det en bra idé att spara själv.

Att spara privat är bara ett av fyra sätt att bättra på din pension:

 • Höja lönen
 • Ha tjänstepension
 • Jobba längre
 • Spara privat

Vilka av dem ska du satsa på?

(mer…)